
Hallinto ja päätöksenteko
Hiippakunnan hallinto
Hiippakunta on rovastikuntiin jaettu kirkollinen hallintoalue, jota johtavat piispa, tuomiokapituli ja vähintään kaksi kertaa vuodessa kokoontuva hiippakuntavaltuusto.
Piispa Matti Repo Kirkon päätöksenteko evl.fi/plus-palvelussa

Tuomiokapituli
Tuomiokapitulin tehtävänä on hoitaa hiippakunnan kirkollista hallintoa ja toimintaa. Se ratkaisee sille määrätyt hallintoasiat, mm. papiston henkilöstöhallintoon liittyen, ja toimii eri seurakunnallisten päätösten alistusviranomaisena ja ratkaisee niihin mahdollisesti liittyviä lainkäyttöasioita
Seitsemänjäseninen tuomiokapitulin kollegio tekee päätökset istunnoissaan, joita on noin neljän viikon välein.
Puheenjohtajana toimivan piispan lisäksi kollegioon kuuluvat varapuheenjohtajana toimiva tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra eli tuomiorovasti, hiippakuntadekaani, lakimiesasessori, kaksi hiippakunnan papiston kerrallaan kolmeksi vuodeksi valitsemaa luottamustoimista pappisasessoria sekä hiippakuntavaltuuston valitsema maallikkojäsen. Hiippakuntavaltuuston puheenjohtajalla tai varapuheenjohtajalla on tuomiokapitulin istunnoissa läsnäolo- ja puheoikeus. Istunnoissa pöytäkirjaa pitää notaari.

Rovastikunnat
Hiippakunta jakautuu rovastikuntiin. Rovastikunnan esimies on lääninrovasti. Tuomiokapituli nimittää lääninrovastin neljäksi vuodeksi kerrallaan rovastikunnan seurakuntien kirkkoherroista (KL 19:11 §). Lääninrovasti valvoo rovastikunnassa mm. jumalanpalvelusten pitämistä, kirkollisten toimitusten suorittamista, hyvän kirkollisen järjestyksen ylläpitämistä, pappien ja lehtorien viranhoitoa ja elämää sekä kirkollisista asioista annettujen lakien noudattamista.

Seurakuntien luottamushenkilöt
Luottamushenkilöt vastaavat seurakunnan strategisesta johtamisesta ja määrittävät seurakunnalle suunnan, jota tavoitellaan. Luottamushenkilöt tekevät myös tärkeitä päätöksiä seurakuntien määrärahoja, henkilöstöä ja kiinteistöjä koskevissa asioissa.
Seurakunnan jäsenistö valitsee luottamushenkilöt vaaleilla joka neljäs vuosi. Seurakuntien luottamushenkilöt edustavat näin laajasti koko jäsenistöä.
Seurakunnan viranhaltijajohto vastaa operatiivisesta johtamisesta, ja huolehtii toiminnan järjestämisestä ja toteutuksesta.
Koulutuksia:
- LAVA-teemaiset webinaarit keväällä 2023
- Webinaarisarja: Kuule ja kysy Kirkon ympäristödiplomista
- 26.4.2023 Selkokielen peruskoulutus kaikille kirkon työntekijöille ja luottamushenkilöille
- 6.5.2023 Luottamushenkilöiden peruskoulutus osa 2. Yhdenvertaisuus seurakunnan toiminnassa ja päätöksenteossa/Hämeenkyrön rovastikunta
- 13.5. Luottamushenkilöiden peruskoulutus osa 2. Yhdenvertaisuus seurakunnan toiminnassa ja päätöksenteossa/Kangasalan rovastikunta
- 27.5.2023 Luottamushenkilöiden peruskoulutus osa 2. Yhdenvertaisuus seurakunnan toiminnassa ja päätöksenteossa/Tuomiorovastikunta
- 26.8.2023 Luottamushenkilöiden peruskoulutus osa 2. Yhdenvertaisuus seurakunnan toiminnassa ja päätöksenteossa/Hämeenlinnan ja Tammelan rovastikunnat
- Yhteisen johtamisen päivä 16.9.2023 Hotelli Rosendahlissa Tampereella kirkkoherroille ja hallintojohdolle ja seurakuntien luottamushenkilöjohdolle. Päivässä ollaan yhdessä johtamisen ja tulevaisuuden kysymysten äärellä. Ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen avautuu sivuillamme huhtikuussa. Merkitse päivä jo nyt kalenteriisi. Hinta: 55 euroa/luottamushenkilö.
Koulutusmateriaaleja:
Luottamushenkilöiden_peruskoulutus_2023 Osa 1 Jorma Juutilainen Hallinto ja päätöksenteko
Tulossa 2023: Luottamushenkilöiden peruskoulutus 2023 osa 2: Yhdenvertaisuus seurakunnan toiminnassa ja päätöksenteossa-materiaalit
Hyödyllisiä linkkejä:
Hallinto ja kokousmenettely
- Jussi Lilja: Seurakunnan kokousmenettely
- Seurakuntien luottamushenkilöt
- Luottamushenkilöille päätöksenteon tueksi
- Tiedolla johtaminen
- Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus seurakunnassa
Turvallinen seurakunta
Strategiat ja selonteot
- Ovet auki – Suomen evankelis-luterilaisen kirkon strategia vuoteen 2026
- Hiilineutraali kirkko
- Kirkon muut strategiat
- Siunauksen signaalit – Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuusselonteko 2022
- Strategiaopas seurakunnille
Nuoret ja nuoret aikuiset
Saavutettavuus
Muuta

Hiippakuntavaltuusto
Hiippakuntavaltuuston tehtävänä on yleisesti tukea ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Yksityiskohtaisina tehtävinä on mm. hyväksyä vuosittain hiippakunnan toiminta- ja taloussuunnitelmat sekä talousarvio ja tilinpäätös toimintakertomuksineen. Hiippakuntavaltuustolla on vähintään kaksi kokousta vuodessa. Hiippakunnan edellisen tilikauden toimintakertomus ja tilinpäätös käsitellään helmikuussa pidettävässä kokouksessa ja toiminta- ja talousarvio käsitellään touko-kesäkuussa pidettävässä kokouksessa. Aloitteita käsitellään kaikissa kokouksissa.
Hiippakuntavaltuuston jäsenet Tampereen hiippakunnassa Hiippakuntavaltuuston kokousten pöytäkirjat

Kirkolliskokous
Kirkolliskokous on kirkon ylin toimielin. Se käsittelee kirkon oppia ja työtä sekä kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta. Se kokoontuu Turussa toukokuussa ja marraskuussa noin viikon ajan. Kirkolliskokoukselle voivat tehdä esityksiä piispainkokous, kirkkohallitus ja hiippakuntavaltuustot ja aloitteita kirkolliskokousedustajat.
Kirkolliskokousedustajat Tampereen hiippakunnasta Kirkolliskokous evl.fi-sivulla
