Tietoa hiippakunnasta

Hiippakunta on kirkollinen hallintoalue, jota johtavat piispa, tuomiokapituli ja vähintään kaksi kertaa vuodessa kokoontuva hiippakuntavaltuusto.

Tampereen hiippakuntaan kuuluu 1.1.2017 alkaen 45 seurakuntaa ja kolme seurakuntayhtymää. Seurakunnat muodostavat 1.1.2018 alkaen seitsemän rovastikuntaa. Rovastikunnan esimies on lääninrovasti, joka valitaan vaaleilla kerrallaan kuuden vuoden ajaksi rovastikunnan seurakuntien kirkkoherroista.

Tampereen hiippakunnan seurakunnista suurin osa sijaitsee kolmen maakunnan Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueella. Jämijärvi kuuluu Satakuntaan ja Somero Varsinais-Suomeen. Jämsä ja Kuhmoinen kuuluvat Keski-Suomen maakuntaan.

Tampereen hiippakunnan ystävyyshiippakuntia ovat Delaware-Marylandin synodi (ELCA), Namibian ev.lut.kirkon itäinen hiippakunta (ELCIN), Strängnäsin hiippakunta Ruotsissa ja Manchesterin hiippakunta (Church of England).

 

Hiippakunnan tehtävä

Tampereen hiippakunnan tehtävänä on alueen seurakuntien tukeminen. Tuemme seurakuntien työyhteisöjä, työntekijöitä, esimiestyötä ja hallintoa. Toteutamme tehtäväämme seurakuntien kanssa ohjaustyön, valmennuksen, konsultoinnin, neuvonnan ja koulutuksen keinoin. Hiippakuntadekaanin johtama asiantuntijatiimi tarjoaa oman asiantuntemuksensa seurakuntien käyttöön. Lakimiesasessori ja notaari antavat hallinnollista neuvontaa ja koulutusta sekä opastavat muun muassa pappien työnhakuun liittyvissä käytännön asioissa.

Historiaa yli 450 vuotta

Tampereen hiippakunnan historia ulottuu vuoteen 1554, jolloin kuningas Kustaa Vaasa jakoi koko Suomen käsittäneen Turun hiippakunnan kahteen osaan. Uuden Viipurin hiippakunnan piispanistuin sijoitettiin Viipuriin ja sen ensimmäiseksi piispaksi kuningas nimitti Paavali Juusteenin. Se on Suomen yhdeksästä luterilaisesta hiippakunnasta suurin ja Turun arkkihiippakunnan jälkeen toiseksi vanhin.

Viipurin jouduttua isonvihan jälkeen Venäjän haltuun piispanistuin siirrettiin 1723 Porvooseen ja hiippakunnan nimeksi tuli Porvoon hiippakunta.

Kun 1923 perustettiin uusi, maamme ruotsinkielisen väestön käsittävä hiippakunta keskuspaikkanaan Porvoo, kaupungissa kaksi vuosisataa ollut piispanistuin muutettiin Tampereelle. Hiippakunnan nimi vaihtui Tampereen hiippakunnaksi.

Tampereen hiippakuntaan kuuluivat alkuaan myös Uudenmaan läänin seurakunnat, kunnes niistä 1959 muodostettiin Helsingin hiippakunta.

hiippakuntakartta