Tampereen tuomiokirkon kattoa ja korkeimpaan kohtaan kuvattu käärme

Tietoa hiippakunnasta

Hallintoalue

Hiippakunta on kirkollinen hallintoalue, jota johtavat piispa, tuomiokapituli ja vähintään kaksi kertaa vuodessa kokoontuva hiippakuntavaltuusto.

Tampereen hiippakuntaan kuuluu 1.1.2020 alkaen 38 seurakuntaa ja kaksi seurakuntayhtymää. Seurakunnat muodostavat 1.1.2020 alkaen viisi

Tampereen hiippakunnan ystävyyshiippakuntia ovat Namibian ev.lut.kirkon itäinen hiippakunta (ELCIN) sekä

 

 

 

Hiippakunnan tehtävä

Tampereen hiippakunnan tehtävänä on alueen seurakuntien tukeminen. Hiippakunta tukee seurakuntien työyhteisöjä, työntekijöitä, esimiestyötä ja hallintoa. Se toteuttaa tehtäväänsä seurakuntien kanssa ohjaustyön, valmennuksen, konsultoinnin, neuvonnan ja koulutuksen keinoin. Hiippakuntadekaanin johtama asiantuntijatiimi tarjoaa oman asiantuntemuksensa seurakuntien käyttöön. Lakimiesasessori ja notaari antavat hallinnollista neuvontaa ja koulutusta sekä opastavat muun muassa pappien työnhakuun liittyvissä käytännön asioissa.

Historiaa yli 450 vuotta

Tampereen hiippakunta on Suomen yhdeksästä luterilaisesta hiippakunnasta suurin ja Turun arkkihiippakunnan jälkeen toiseksi vanhin.

Tampereen hiippakunnan historia ulottuu vuoteen 1554, jolloin kuningas Kustaa Vaasa jakoi koko Suomen käsittäneen Turun hiippakunnan kahteen osaan. Uuden Viipurin hiippakunnan piispanistuin sijoitettiin Viipuriin ja sen ensimmäiseksi piispaksi kuningas nimitti Paavali Juusteenin.

Viipurin jouduttua isonvihan jälkeen Venäjän haltuun piispanistuin siirrettiin 1723 Porvooseen ja hiippakunnan nimeksi tuli Porvoon hiippakunta.

Kun 1923 perustettiin uusi, maamme ruotsinkielisen väestön käsittävä hiippakunta keskuspaikkanaan Porvoo, kaupungissa kaksi vuosisataa ollut piispanistuin muutettiin Tampereelle. Hiippakunnan nimi vaihtui Tampereen hiippakunnaksi.

Tampereen hiippakuntaan kuuluivat alkuaan myös Uudenmaan läänin seurakunnat, kunnes niistä 1959 muodostettiin Helsingin hiippakunta.

Seurakunnat, kappeliseurakunnat ja yhtymät

Kasvun Verso-palkinto

Hiippakuntakartta 2020