Aika: I jakso 12.-13.1.2022, II jakso 7.-8.2.2022, III jakso 15.-16.3.2022
Paikka: selviää koronatilanteen myötä
Sovinnon rakentamisen ja sovittelun peruskurssi vastaa yhteiskuntamme ajankohtaiseen tarpeeseen vahvistaa yhteisöjen toimijoiden ja ammattilaisten taitoja toimia konfliktien ja vastakkainasettelun sovittelijoina. Kurssin aikana osallistuja saa tiedollisen perustan konfliktien synnystä sekä rauhanvälityksen ja restoratiivisen oikeuden lähtökohdista. Lisäksi kurssilla omaksutaan ja harjoitellaan restoratiivisen sovittelun ohjausta ja sanoitusta käytännön esimerkkien avulla. Opintoprosessi auttaa oppijaa reflektoimaan oman yhteisön tai työalueen sovittelun haasteita ja ratkaisuja.
Kurssi koostuu orientoivista ennakkotehtävistä sekä kolmesta kahden päivän lähijaksosta. Kurssilla työskentely on osallistavaa ja yhteistoiminnallista. Ohjelman teemoja lähestytään restoratiivisten menetelmien kautta yhteisesti reflektoiden niin, että osallistujien omat pedagogiset ja ammatilliset tulokulmat ja kokemukset rikastavat oppimista ja asiantuntijuuden jakamista. Kurssi toteutuu prosessina, jossa ymmärryksen lisääntyminen tuottaa pohjaa aina seuraavan opittavan teeman omaksumiseen. Prosessiluonteen vuoksi kurssille osallistuminen edellyttää kaikille lähijaksoille osallistumista.
Koulutus on tarkoitettu konfliktien arkisen ratkaisemisen tai sovinnon edistämisen taitoja tarvitseville seurakuntien työntekijöille esimerkiksi esihenkilöille (kirkkoherrat, talouspäälliköt, työalajohtajat tai päälliköt, tiiminvetäjät), työsuojeluvaltuutetuille ja -päälliköille, työnohjaajille ja konsulteille sekä aiheesta kiinnostuneille. Koulutukseen otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä 16 osallistujaa ja se on suunnattu ensisijaisesti Tampereen hiippakunnan seurakuntien työntekijöille. Ilmoittautuminen on sitova.
Koulutuksen tavoitteena on, että osallistuja
- osaa jäsentää teoreettisesti konfliktien syntyprosessia
- hahmottaa sovinnon rakentamisen ja retoratiivisen sovittelun prosessin
- tuntee sovitteluprosessin ohjaamisen tiedollisesti ja taidollisesti
- tuntee sovittelijan roolin
- osaa soveltaa sovittelijan roolia omassa ammatillisessa kontekstissaan
Koulutusmaksu: 400 euroa sisältää kuuden lähiopetuspäivän koulutuksen, materiaalit ja ruokailut. Mikäli kurssi osittain tai kokonaan siirtyy etätoteutukseen, osallistumismaksua lasketaan ruokailu- ja tilakustannusten osalta.
Vastuukouluttaja: FT Maija Gellin
Ohjelmajohtaja, kouluttaja, sovittelija, työyhteisösovittelun asiantuntija
VERSO-ohjelma, Suomen Sovittelufoorumi ry (www.sovittelu.com ja www.sovittelu.com/vertaissovittelu)
European Forum for Restorative -järjestön hyväksymä kouluttaja ja koulutustyöryhmän jäsen.
Vieraileva luennoitsija Helsingin ja Lapin yliopistoilla sekä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistolla
Vierailevana luennoitsijana on mukana Prof. Antti Pentikäinen
Research Professor, George Mason University School of Conflict Analysis and Resolution (S-CAR) and
Director, Mary Hoch Center for Reconciliation (https://www.mhcr.gmu.edu/)
Special Advisor, Deaconess Institute (https://www.hdl.fi/en/)
Visiting Scholar, United States Institute of Peace (https://www.usip.org/people/antti-pentikainen)