NVR- inspiroituneen ryhmämenetelmän koulutus sopii kasvatuksen, diakonian ja perhetyön ammattilaisille, jotka ovat motivoituneita tarjoamaan NVR-ryhmää osana omaa työtään. Koulutukseen osallistujilta edellytetään kokemusta perhetyöstä ja/tai teinien maailmasta. (Perustietojen alla lisää tietoa menetelmän taustasta ja sisällöstä)
Koulutuksen jälkeen osallistuja:
– tuntee NVR- inspiroituneen ryhmämenetelmän ja osaa käyttää sitä rajattomasti käyttäytyvien teinien vanhempien tukena
– osaa koota ryhmän ja hoitaa sen käytännön järjestelyt sekä yhteydenpidon ennen ryhmää, sen aikana ja sen jälkeen
– osaa tasapainoilla NVR-ryhmän sisällön ja ryhmäprosessin ohjaamisen sekä osallistujien ajankohtaisten tilanteiden huomioimisen välillä
– osaa luoda ryhmään turvallisen ilmapiirin ja varmistaa kaikkien kuulluksi tulemisen
Koulutus sisältää kaksi lähijaksoa to-pe 13.-14.2.2025 ja to-pe 10.-11.4.2025. Lisäksi oman NVR-ryhmän kanssa tapahtuvaa oppimista sekä sitä tukeva ryhmätyönohjaus. Kouluttajana toimii VTM, psykoterapeutti, systeemisen lähestymistavan kouluttaja Katarina Fagerström.
Koulutukseen ilmoittautujia pyydetään myös lähettämään vapaamuotoinen hakemus sähköpostitse: tuomas.perkio@evl.fi.
Koulutusmaksu on 750 euroa, sisältäen koulutuspäivät ja ryhmätyönohjauksen. Lisäksi tulee matkakuluja Tampereelle sekä ruokailu- ja mahdollisia majoituskuluja.
Koulutuksen järjestää Tampereen seurakuntayhtymä.
Valmennettavan ryhmämenetelmän taustalla on väkivallattoman vastarinnan ajattelu. Israelilainen psykologian professori Haim Omer on kahden kymmenen vuoden aikana kehittänyt ja tutkinut väkivallattoman vastarinnan soveltamista erittäin haastavien nuorten vanhempien tukemisessa. NVR on lähestymistapana levinnyt Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Australiaan. Sen sijaan NVR ei ole vielä saanut merkittävämpää jalansijaa Pohjoismaissa.
Haim Omerin kehittämistyö sai alkunsa perheissä, joissa nuori käyttäytyy väkivaltaisesti vanhempia ja sisaruksia kohtaan. Myöhemmin lähestymistapaa on sovellettu ahdistuneiden, koulusta pois jääneiden, syömishäiriöisten sekä itsemurhaa yrittäneiden nuorten vanhempien kanssa.
Vanhemmat:
- ottavat haltuunsa työvälineitä vuorovaikutuksen de-eskalaatioon
- löytävät keinoja sekä fyysiseen, henkiseen ja systeemiseen läsnäoloon
- vahvistuvat aktiivisesti vastustamaan kaikenlaista väkivaltaista käyttäytymistä itsessään ja lapsessaan
- pyytävät apua ja rakentavat verkoston välittävistä aikuisista
- oppivat rauhanomaisesti protestoimaan ja asettamaan rajoja nuorilleen
- pystyvät uudelleen rakentamaan katkenneita vuorovaikutus suhteita.
Painopiste työskentelyssä on vanhemmissa, ei lapsessa tai nuoressa.
Suomessa NVR koulutusta ei vielä ole tarjolla. Voidaan puhua NVR inspiroituneesta ryhmätyön koulutuksesta, joka on ensimmäinen Suomessa. NVR ei ole mitään uutta ihmeellistä ja sitä kokenut työntekijä soveltaa ja yhdistää muihin vanhempien kanssa tehtäviin lähestymistapoihin.
Työntekijöiltä edellytetään samaa kuin vanhemmilta, valmius omien ennakkokäsitysten tutkailuun, myötätunnon löytäminen asiakasvanhempia kohtaan ja omien vanhemmuuskäsitysten reflektoimista. Työntekijöiden osalta tärkeintä on luoda luottamuksellinen suhde vanhempiin ja työstää vanhempien mahdollisia huonoja kokemuksia suhteissaan auttaviin tahoihin. Työntekijöiden on tärkeä auttaa vanhempia luomaan toimivia auttamisverkostoja vanhemmuuteen ja kaikin keinoin välttää tulemasta osalliseksi institutionaaliseen väkivaltaan, jossa vanhempia syyllistetään lapsen tai nuoren huonon käyttäytymisen takia