Synodaalikokouksen 2022 tunnus, jossa punaisilla kirjaimilla sana "pelastus" ja kahdella eri punaisen sävyllä tyylitellyt siivet.
Etusivu / Iltapäivän työpajat

Iltapäivän työpajat

Huom. Jokainen pääsee osallistumaan yhteen ohjelmaosioon. Toiveesi huomioidaan mahdollisuuksien mukaan. Saat elokuussa vahvistuksen siitä, mihin työpajaan pääset mukaan.

Maailman pelastus 

Bibliodraama: Minä, luomakunta ja pelastus 

Työpajan kuvaus: Tutkimme bibliodraaman keinoin toiminnallisesti Raamatun tekstin äärellä esimerkiksi sitä, mitä ja keitä luomakuntaan kuuluu tai mikä on minun suhteeni muihin luotuihin. Mitä voisi tarkoittaa, että luomakunnalla on toivo? Bibliodraama on kokemuksellista ja toiminnallista Raamatun lukemista ryhmässä. 

Työpajaan osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta bibliodraamasta tai esiintymistaitoja.  

Työpajan koko: max 16 osallistujaa. 

Ohjaajat: Urjalan ja Punkalaitumen vs. kirkkoherra Auni Kaipia ja Helsingin yliopiston tutkijatohtori Nina Nikki. 

Hyvät väestösuhteet kirkossa: käytännön työkaluja 

Kuvaus: Tutkimme omaa toimintaamme ja yhteisöjämme ETNOn kehittämän hyvien väestösuhteiden työkalun pohjalta. Kanssamme työskentelevät erityisasiantuntija Peter Kariuki oikeusministeriöstä, lähetys- ja kansainvälisyystyön ohjaaja Paula Harju Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta sekä hankekoordinaattori Antti Vanhala Tampereen seurakunnista. 

Työpajan koko: max 50 

Ohjaajat: Peter Kariuki, Paula Harju ja Antti Vanhala  

Kun kriisi kohtaa yhteisön, kirkon työ koskettaa 

Kuvaus: Pohditaan yhdessä ammattiopisto Tavastian henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa, mikä on kirkon työntekijöiden rooli tilanteessa, jossa yhteisö kohtaa kuoleman tai muun kriisin. Mitä toiveita yhteisöillä voi olla? Mitä kirkolla on annettavaa? Miten erilaiset vakaumukset otetaan huomioon? Miten kirkon osaaminen kriisi- ja surutyössä saadaan näkyväksi? 

Työpajan koko: 20

Ohjaaja: Jaana Lehtonen ja kumppanit 

Paneelikeskustelu ”Voimmeko pelastaa luomakuntaa?” 

Paneelikeskustelussa pureudutaan ajankohtaiseen ilmastokysymykseen pelastuksen näkökulmasta: kykeneekö ihmiskunta pelastamaan kotiplaneettansa ja samalla itsensä? Ja jos, niin mitä se vaatii meiltä kaikilta?

Tilaisuus on myös kutsuvierastilaisuus ja avoin yleisölle.

Keskustelijat:

Markku Kulmala, akateemikko, akatemiaprofessori sekä Helsingin yliopiston aerosoli– ja ympäristöfysiikan professori

Kirsi Simpanen, diakoni, teologian pro gradu Ilmastonmuutos diakoniatyöntekijöiden silmin

Tero Matilainen, pappi, Teologian kieli ympäristökriisin aikakaudella – ekoteologinen koulutuspolku

JP Koskinen, kirjailija (mm. Hiilijalanjäljillä)

Paneelin koko: 50 ->

Paneelin juontaja:

Tuulia Viitanen, Hämeen Sanomien päätoimittaja

Poistetaan köyhyys! 

Kuvaus: Nelson Mandelan sanoin: köyhyys on ihmisen tuottamaa, ja sellaisena se voidaan poistaa. Työpajassa luomme yhdessä toivottavaa tulevaisuutta, jossa köyhyyttä ei enää ole. Samalla hahmottelemme konkreettisia askeleita kohti uutta ja kaikille ihmisille parempaa maailmaa. Työpaja hyödyntää Sitran kehittämää Tulevaisuustaajuus-menetelmää, joka on vapaasti käyttöön otettavissa esim. omaan työhön.  

Työpajan koko: max 25 

Ohjaaja: Titi Gävert, Kirkkohallitus 

Eletty pelastus 

Kohtaamista pelastuksen hiilivalkealla Erätaukokeskustelu

Kuvaus: Mitä aamupäivän sisällöt minussa herättävät? Mitä pelastus tarkoittaa minulle? Tule sanoittamaan omia ja kuulemaan toisten ajatuksia yhteisessä dialogissa. Erätauko -menetelmä tukee tasavertaista ja rakentavaa keskustelua sekä mahdollistaa pysähtymistä. Aikaisempaa kokemusta Erätaukokeskusteluun osallistumisesta ei tarvita.  

Työpajan koko: 15 

Ohjaajat: Tiina Hämäläinen ja Kaisa Nurmi 

Lapset ja nuoret pelastetaan yksinäisyydeltä yhteisön avulla 

Kuvaus: Miksi viitsitään nähdä vaivaa muiden kuin omien lasten eteen? Tule keskustelemaan kanssamme siitä, miten vapaaehtoinen aikuinen on torjumassa lapsen ja nuoren yksinäisyyttä partiomenetelmällä. Keskustelemassa partiojohtaja ja partiolaisten äiti Henna Ylitolonen, Suomen Partiolaiset ry:n partioneuvoston pj. Henna Heikkilä ja nuorisotyönohjaaja, seppomestari Maria ”Malla” Lehtovaara.  

Työpajan koko: max 20

Ohjaaja: Maria Lehtovaara 

Millaista pelastusta kaipaan? Vierailu Hämeenlinnan vankilaan 

Kuvaus: Mistä kaikesta olemme pelastuneet? Mistä kaipaamme pelastusta? Hämeenlinnan vankilassa toteutettavassa työpajassa keskustelemme yhdessä vankien kanssa pelastuksesta, omista pelastustarinoistamme ja siitä, millaista pelastusta kaipaamme. Työpajaa ohjaavat apulaisjohtaja Taina Taipale ja vankilapastori Hanna Vettenniemi. 

Koko: max 6 

Ohjaajat: Taina Taipale ja Hanna Vettenniemi, Hämeenlinnan vankila 

Pelastava yhteys – Ekumeeninen työpaja 

Kuvaus: Mitä voimme eri kirkkokunnista tulevina kristittyinä sanoa pelastuksesta? Miten ekumeeninen keskustelu ja arjen yhteistyö voivat tehdä pelastuksen näkyväksi todellisuudeksi jo tässä ajassa? Mihin ekumeniaa tarvitaan 2020-luvulla? Tässä työpajassa on koolla osallistujia useista eri kirkkokunnista Hämeenlinnasta ja lähialueilta. Keskustelemme ekumeniasta yhtä lailla arjen kuin opinkin näkökulmista.  

Työpajan koko: 15–20 

Ohjaajat: Tapani Vanhanen, Arto Kortemaa, Hämeenlinnan vapaaseurakunta ja Aki Leskinen, Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta  

”Pelastuksen rytmi” -rumputyöpaja 

Kuvaus: Aloittelevalle ja myös kokeneemmalle sopiva rumputyöpaja pureutuu soittotekniikan ja soitinesittelyn lisäksi pelastuksen mysteeriin rytmien ja liikkeen keinoin. Soittimina afrikkalaisia ja latinalaisamerikkalaisia käsin soitettavia rumpuja ja muita perkussioita.   

Työpajan koko: max 20 

Ohjaajat: Ismo Liikanen, Petja Heiskanen 

Pelastus, sovinto, rauha – yksi restoratiivinen kohtaaminen kerrallaan  

Kuvaus: Työpajan tavoitteena on antaa eväitä haastavien tilanteiden ja konfliktien ehkäisyyn sekä sovinnon edistämiseen omissa yhteisöissä ja lähiympäristössä. Konfliktit kuuluvat elämään ja parhaimmillaan ne edistävät tarpeellista muutosta. Kärjistyneinä ja pitkittyneinä ne taas nakertavat luottamusta, hyvinvointia ja ihmissuhteita.  

Restoratiivisessa kohtaamisessa keskeistä on vastavuoroisen, rakentavan vuorovaikutuksen tukeminen niin, että yhteisön jäsenten eri tarpeet ja näkökulmat tulevat huomioiduksi.  

Työpajassa on johdatusta aiheeseen, harjoituksia ja keskustelua tavoilla, joilla kaikkien on helppo osallistua.  

Koko: 10–25 

Ohjaajat: FT Maija Gellin, Suomen sovittelufoorumi & ohjelmajohtaja Kirsi Saloranta ja yhteyspäällikkö Hanna Myllynen, Sovinto-ohjelma, Maria Haapavaara, Marhaban-keskus 

Pitchaa pelastus!  

Kuvaus: Työpajassa pengotaan ideoiden alkulähteitä yhdessä Hämeenlinna Crazytownin yhteisömanageri Jenna Kankaanpään ja Hämeenlinnan yrittäjien kanssa. Mikä on oma pelastusinnovaatiosi? Mikä pelastaa yrittäjän? ”Pitchin tarkoitus on herättää kuulijoissa kiinnostus esiteltävää asiaa kohtaan ja vakuuttaa heidät asian vahvuuksista. Samalla pitchaus kertoo tekijänsä innosta, näkemyksestä ja osaamisesta.” 

Koko: max 10

Ohjaajat: Hanna-Leena Niemelä ja Jenna Kankaanpää

Toivo yhdistää sotea ja diakoniaa 

Kuvaus: Muutos on mahdollista, kun toivo herää. Mietitään yhdessä, miten ylläpidetään toivoa ja kurkistetaan siihen mitä tulevaisuuden sote oikein on. 

Työpajan ohjaaja Sini Stolt kuvaa itseään ja tämän työpajan tavoitetta: “Työurani aikana olen työskennellyt lastensuojelun, perhetyön, eroriitojen, vankilan ja väkivallan maailmassa. Nyt rakennan parempaa huomista kehittämällä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita vauvasta vaariin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa. Työpajan teemaksi suunnittelin toivon ja kohtaamisen tärkeyttä työvälineenä. Muutos on mahdollista, kun toivo herää. Sidon työpajan kulkua myös omaan työhistoriaani ja vähän kurkataan siihenkin, että mitä se Tulevaisuuden sote oikein on.” 

Työpajan koko: max 20 

Ohjaajat: Lotta Törmänen ja Sini Stolt, Hankepäällikkö, Tulevaisuuden sote-keskus –hanke 

Vierailu panssariprikaatiin 

Kuvaus: Parolannummella keskustellaan sotilaspapin työn kautta avautuvista ajankohtaisista kysymyksistä sekä kirkon roolista Puolustusvoimien henkisenä ja hengellisenä tukena. Pääset myös tutustumaan panssariprikaatiin. 

Henkilömäärä: max 20 

Ohjaajat: Juha Partanen ja sotilaspastori Pasi Hakkarainen  

“Älä kato ittees, kato taivasta” – vierailu Pelastuslaitokselle 

Kuvaus: Voiko onnettomuuteen varautua? Mitä kaikkea tapahtuu, kun ihminen kokee pelastuneensa kuolemasta? Mikä auttaa suuntautumaan eteenpäin? Mukana ensihoitopäällikkö Lasse Hakala ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan työntekijöitä.  

Henkilömäärä: max 15

Ohjaajat: Tuula Portin, Katja Lahti, Mirja Lassila 

 

Rukous 

Hiljaisuuden jooga 

Kuvaus: Työpajassa tutustutaan hiljaisuuden joogaan. Tarvitset oman jumppamaton ja mukavat vaatteet.  Aikaisempaa kokemusta ei tarvita. 

Hiljaisuuden jooga ® on sairaalapappi, joogaopettaja Heli Harjunpään kehittämä kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät lempeä kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja hengellisyys. Olennaista on oma kokemus ja vastaanottavainen sisäinen tila. Kristillistä perinnettä vaalitaan rukouksilla ja Raamatun teksteillä. Hiljaisuuden jooga sopii kaikille. Siinä on keskeistä armollisuus ja Jumalan rakkaus. 

Työpajan koko: 20 henkeä (max 30 tilasta riippuen)  

Työpajan ohjaajat: Hiljaisuuden joogan® ohjaajat Anna Henriksson ja Mirella Lehtola  

Kaupunkipyhiinvaellus  

Kuvaus: Vaellamme ohjatusti Verkatehtaalta Vanajaveden toiselle rannalle. Siitä jatkamme rantaa myötäillen kohti Hämeen linnaa. Reitti kulkee Linnanpuiston läpi ja kiertää linnan taitse vanhalle kasarmialueelle. Pysähdymme Hämeenlinnan vanhan kirkon muistokiven äärellä ja kuljemme edelleen linnan alueelle. Hiljennymme kappelissa ja etenemme kiireettömästi historiallisen alueen läpi Kustaa III:n tielle. Siitä jatkamme Kasarmikadulle ja pysähdymme Sibeliuksenpuistossa. Vaellus jatkuu tästä kohti Verkatehdasta, jonne saavumme viimeistään klo 14.50. Säännölliset pysähdykset ja rukous rytmittävät kulkuamme.  

Kaupunki- ja puistomiljöössä toteutettava vaellus ei edellytä aiempaa pyhiinvaelluskokemusta. Varaa kuitenkin itsellesi kävelyyn soveltuvat jalkineet, juotavaa sekä säänmukainen ulkoiluasu. Reitin arvioitu pituus on 6,5 km. 

Osallistujamäärä: max 20 

Ohjaajat: Katariina Sorsa ja Sampo Kujala 

Rukoilemme 

Kuvaus: Mitä minä kirkon työntekijänä tarvitsen voidakseni rukoilla? Millaista rukousta kaipaan? Millaiseen rukoukseen rohkaisen toisia? Mitä on rukous pelastuksen tienä? Mikä on rukoukseni tiellä? 

Tässä työpajassa pääset asettumaan Jumalan kasvojen eteen ja halutessasi kokeilla ohjatusti ja turvallisesti, yhdessä toisten kanssa erilaisia rukouksen tapoja. Rukouksemme on vuoropuhelua Jumalan kanssa ja johdattaa avautumaan lähimmäisille ja maailmalle. Työpajaan voit osallistua juuri omalla tavallasi, omia rajojasi kuunnellen. Et tarvitse mukaan muuta kun avoimen ja uteliaan mielen! 

Työpajan koko: 15–20  

Ohjaajat: Asta Lehtimäki, Timo Pöyhönen, Teemu Salminen 

 

Sanoitettu pelastus

Kauneus pelastaa maailman – kauneuden teologia, kauneuden diakonia  

Kuvaus: Teologisia keskusteluja, musiikillisia elämyksiä ja yhdessä olemista Hämeenlinnan kirkossa. Keskusteluissa rikastetaan synodaalikirjan näkökulmia kauneuden näkökulmalla pelastukseen. Yhteiseen ajatteluun ovat johdattamassa pastori, TT, Miikka Anttila, diakoni Sari Airola ja kanttori Ismo Savimäki.  

Työapajan koko: max 30 

Ohjaajat: Miikka Anttila (miikka.anttila@evl.fi), Ismo Savimäki ja Sari Airola 

Ovet auki somessa – tarvitaanko pintapelastajia vai syväsukeltajia? 

Kuvaus: Työpajassa etsitään yhdessä viestinnän koukkuja ja somesyöttejä kirkon ydinsanomien viestimiseen sekä tarkastellaan vaikuttavaa sosiaalisen median käyttöä. Aihetta lähestytään alustuspuheenvuoron, käytännön tekemisen ja peilaustyöskentelyn kautta. Työpajan vetäjänä on viestintäpäällikkö Sakari Vanhanen. 

Työpajan koko:  15

Ohjaaja: Sakari Vanhanen 

Painavasti pelastuksesta. Retoriikka-työpaja 

Kuvaus: Tehtävämme on sanoittaa pelastuksen lupausta, toivoa ja voimaa. Mutta miten sanoittaa pelastusta, kun se ylittää ymmärrystä ja sanatkin tuntuvat kuluneilta? Retoriikan eli puhetaidon huippuammattilainen, teologi Antti Mustakallio on työssään niin kirkossa, tutkijana kuin retoriikan kouluttajanakin pohtinut näitä kysymyksiä. Työskentely avaa uusia näkökulmia puheen, sanojen ja ilmaisun voimaan. 

Koko: 50 

Ohjaajat: Antti Mustakallio ja Leena Sorsa 

Pelastuksen varjot 

Kuvaus: Onko perinteisiin pelastuskäsityksiin kätkettynä väkivallan siemen? Entä pitävätkö kristilliset pelastuskäsitykset sisällään naisia alistavia rakenteita? Mitä näiden kriittinen tarkastelu voisi antaa käytännön työhön? Teologinen työpaja, jossa peilataan synodaalikirjan artikkelien ajatuksia viime aikojen kriittiseen keskusteluun sovitusopista. Keskusteluun johdattaa pastori, väitöskirjatutkija Sanna Vuorela. Yhteisessä ajattelussa etsitään myös sitä, miten omat käsityksemme oikeudesta, kärsimyksestä ja muutoksesta vaikuttavat käytännön työssä valitsemiimme sanoihin ja tekoihin. Ydinkysymykseksi jää: Mikä on se vapauttava sanoma, jota julistamme? 

Työpajan koko: max 20 

Ohjaaja: Sanna Vuorela ja kumppanit 

Runotyöpaja: Pelastuksen sivupoluilla 

Runoja roikkuu puiden oksilla, kurkistelee kirkon penkkien päästä. Työpajan tarkoitus on havahtua huomaamaan runojen langanpäitä ja kuromaan niitä sanoilla kerälle. 

Runon kirjoittamisen ensimmäisiin oppeihin kuuluu ymmärrys, ettei rajoittavia sääntöjä juuri ole. Runo tekstilajina sallii kirjoittamisen tavoilla, jota saarnoissa, tutkielmissa, tai hartaustekstissä ei voisi käyttää. 

Työpaja sopii runoja jo kirjoitelleille, mutta yhtä lailla heille, jotka kuvittelevat, etteivät osaa runoja tehdä. Alustuksessa annamme vinkkejä runojen tekemiseen ja työskentelyssä otamme vastaan haasteen pistää tyhjää paperia paremmaksi. 

Miksi olemme sivupoluilla? Me työpajan vetäjät väitämme, että kirkkauden keskellä on paine tehdä elämää suurempaa runoutta. Siihen ei kuolevainen kuitenkaan yleensä kykene. Syrjästä näkee paremmin. Sivupoluilla on myös helpompi kirjoittaa tavalla, joka ei vieroksu elämää. 

Työpajan koko: max 15-20 henkeä 

Ohjaajat: Teemu Paarlahti ja Matti Kivilahti