Tamperelainen teologi ja pappi Jussi Luoma on valittu Luterilaisen maailmanliiton neuvoston jäseneksi seuraavalle kaudelle. Maailmanliiton yleiskokous on parhaillaan käynnissä Puolan Krakovassa.
Neuvosto on Luterilaisen maailmanliiton ylin päättävä elin 6–7 vuoden välein pidettävien yleiskokousten välillä. Edellisellä kaudella Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa on edustanut ekumeniikan dosentti Minna Hietamäki.
Luterilainen maailmanliitto keskittyy työskentelyssään humanitaarisen apuun ja kehitysyhteistyöhön, teologiseen työskentelyyn sekä ekumeeniseen vuoropuheluun. Lisäksi liitto tekee kansainvälistä vaikuttamistyötä sekä luterilaisen yhteisön sisäistä kehittämistyötä. Kaikki näihin liittyvä päätöksenteko kulkee neuvoston kautta. Luterilaiseen maailmanliittoon kuuluu yhteensä 150 jäsenkirkkoa 99 eri maasta, joten se edustaa noin 77 miljoonaa kristittyä maailmanlaajuisesti.
”Kirkoilla on merkittävä rooli mielipidevaikuttajina yhteiskunnassa sekä laajemmin maailmassa. Kirkot tekevät myös valtavasti konkreettista auttamistyötä hädän ja kriisien keskellä, elinolojen parantamiseksi sekä ihmisoikeuksien turvaamiseksi. Luterilaisella maailmanliitolla on keskeinen rooli tämän kaiken taustalla suurimpana luterilaisten kirkkojen yhteisönä”, Jussi Luoma sanoo.
Paikallinen ja globaali kirkko
Jussi Luoma työskentelee pappina Tampereella Messukylän seurakunnassa. Uuden luottamustoimen myötä hänellä on entistä vahvemmin sekä paikallinen että globaali näkökulma työhönsä.
”Omassa kirkossani haluan olla vahvistamassa kristinuskon globaaleja näkökulmia. Vaikka kristinuskon maantieteellinen keskipiste ei ole sijainnut Euroopassa sitten 1900-luvun alun, elämme yhä monilta osin hyvin Eurooppa-keskeisessä ajatusmaailmassa.”
”Enemmistökirkkona meillä on sekä taloudellista että poliittista vaikutusvaltaa niin Suomessa kuin maailmallakin. On äärimmäisen tärkeää, ettemme käytä väärin tätä asemaa tai pyri asettamaan yksipuolisesti kriteerejä sille, millaista luterilaisuuden tulisi olla maailmanlaajuisesti. Tämä edellyttää myös aktiivista tukea tasavertaiselle, monisuuntaiselle lähetystyölle”, hän toteaa samalla toivoen, että voi työllään lähentää luterilaisen kirkkoyhteisön jäseniä toisiinsa ja edistää suhteiden rakentamista kirkkojen, seurakuntien ja yksilöiden välillä.