Mitä kaikkea on pelastus? Tätä pohdittiin Tampereen hiippakunnan synodaalikokouksessa syyskuussa 2022. Osallistujat lähettivät kokousohjelman rakentamiseksi omia pelastustarinoitaan. Näihin tarinoihin tartuin viime syksynä pastoraaliteologian alan maisterintutkielmassani, joka valmistui keväällä. Tarinat avaavat uusia näköaloja pelastukseen osana elämän arkea.
Tampereen hiippakunnan uutiskirjeessä esitettiin synodaalikokouksen alla kysymys mistä sinä olet pelastunut. Vastaukset kertoivat värikkäästi ja koskettavasti elämästä ja sen kriiseistä, mutta ennen kaikkea monipuolisesta pelastuksen kokemisesta, joka on auttanut uudelleen tasapainoiseen ja hyvään elämään. Pelastus on ollut konkreettista hengen pelastumista, mutta usein myös kokemuksia ahdistavista tunteista, hankalista ihmissuhteista tai uskonnollisesta kontrollista pelastumisesta. Näissä kokemuksissa Jumala tekee hyvää työtään tai vaikuttaa ihmisten välityksellä tässä elämässä.
Tarinat tukevat pelastuksen avaraa tulkintaa, joka on perinteisesti harvemmin nostettu esiin kirkon pelastuskäsityksestä. Tällöin pelastuksessa ei ole kyse vain kuolemanjälkeisistä asioista, vaan pelastus ulottuu maanpäälliseen elämään ja aivan arkisiin elämäntilanteisiin. Tämä tekee pelastuksesta myös pastoraalisen kysymyksen: henkilökohtainen kokemus pelastuksesta auttaa selviämään kriiseistä sekä vahvistamaan itsetuntemusta, spiritualiteettia ja tulevaisuuden toivoa.
Keskustelu pelastuskokemuksesta voi rohkaista elämässä eteenpäin ja antaa merkityksellisyyden kokemuksia hengelliseen etsintään. Kun siis kuulet jonkun puhuvan, miten on kokenut ihmeellistä apua tai johdatusta elämässään, on hyvä pitää mielessä, että kyse voi olla ei enempää eikä vähempää kuin pelastuksesta.
Outi Vasara
Kirjoittaja on teologian maisteriopiskelija ja valtiotieteiden maisteri.
Tutkielma Pelastus kokemuksena on luettavissa Helsingin yliopiston julkaisuarkisto Heldassa lähikuukausina.
- Pelastustarinat